- Scris de Ziua de Cluj 19 Oct 2020
https://zcj.ro/sanatate/cercetatori-ubb-proiect-de-amploare-pentru-sanatate-in-comunitatile-de-romi-din-transilvania–205515.html
Proiectul se va derula în 25 de localități și vizează îmbunătățirea nivelului de sănătate în comunitățile rome rurale din Transilvania.
Este vorba despre proiectul RomaHealthRisk – „Un instrument-model de sprijin pentru luarea deciziilor privind reducerea riscului de sănătate asociat cu sursele necontrolate de apă și alimente din comunitățile rome rurale din Transilvania”, lansat oficial la sfârșitul săptămânii trecute și care se va derula pe parcursul a trei ani.
Conform cercetătorilor UBB, obiectivul principal al proiectului constă în crearea unui instrument-model de sprijin pentru luarea deciziilor corecte de către instituțiile publice și autoritățile publice locale care să vizeze creșterea capacității de evaluare și gestionare în diminuarea riscului pentru sănătate asociat cu sursele necontrolate de apă și alimente din comunitățile rome rurale din Transilvania.
Proiectul este unul interdisciplinar și include specialiști în chimie analitică, biologie, sociologie, sănătate publică, gastroenterologie, epidemiologie, medicină veterinară, informatică, respectiv statistică.
Cercetarea este necesară având în vedere faptul că un consum de ape și alimente necontrolate poate genera boli în rândul colectivităților, iar comunitățile de romi din mediul rural sunt vulnerabile din cauza informațiilor lipsă legate de riscurile la care se supun prin consumul de apă și alimente necontrolate.
“Statisticile arată foarte clar că speranța de viață mai scăzută în comunitățile de romi este corelată cu un nivel de viață mai scăzut, dieta având și ea o contribuție la o sănătate mai precară în comunitățile de romi”, a explicat coordonatorul proiectului RomaHealthRisk, dr. Mihail Simion Beldean-Galea, cercetător în cadrul UBB Cluj-Napoca.
Principalul rezultat al proiectului constă într-un software prietenos pentru flux de lucru, dezvoltat pentru evaluarea riscului pentru sănătate corelat cu tipurile și cantitățile de contaminanți ingerați din surse necontrolate de apă și alimente, care poate fi aplicat și altor comunități similare, precum și dintr-un ghid-model cu cele mai bune instrucțiuni de practică igienico-sanitară, elaborat pentru îmbunătățirea sănătății în comunitățile de romi prin implementarea celor mai bune practici, inclusiv igiena personală, și prin creșterea siguranței surselor de apă și de alimente ingerate, folosind recomandările oferite de către partenerul norvegian.
De asemenea, se va crea o bază de date cu măsurătorile de calitate a apei și a surselor alimentare în comunitățile rome rurale din Transilvania, un studiu de impact asupra sănătății privind sursele necontrolate de apă și alimente și o metodologie de monitorizare și control a calității apei și a surselor de alimente din aceste comunități pentru a reduce riscul asupra sănătății umane.
Astfel, rezultatele așteptate în urma derulării proiectului vor constitui un pas înainte pentru reducerea inegalităților privind sănătatea dintre comunitățile de romi și non-romi, oferind totodată autorităților un suport pentru luarea deciziilor corecte privind reducerea riscului de sănătate asociat dietei în comunitățile rome rurale, care poate fi inclus și în strategia națională de integrare a romilor.
Proiectul are o valoare 1.163.990 Euro, este finanțat 85% prin Mecanismul Financiar SEE și Mecanismul Financiar Norvegian 2014–2021 și 15% co-finanțare publică națională, Operatorul de program fiind UEFISCDI și este dezvoltat de un consorțiu format din Universitatea Babeş-Bolyai (coordonator de proiect), Norvegian University of Life Sciences, Oslo, Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, Institutul Național de Sănătate Publică și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.
Recent Comments